HET VERHAAL ACHTER 432ZEN

432ZEN is een unieke methode van structurele ontspanning, die je naar eigen voorkeuren kunt aanpassen, waardoor je minder stress in je leven hebt.
De basis is de muziek in een 432Hz stemming waarin elementen zijn verwerkt die een specifieke uitwerking op ons brein hebben.

De ochtendsessie heeft als doel relaxt wakker te worden om met positieve energie aan je dag te beginnen. De avondsessie is gericht om je hoofd rustig te maken na een dag vol prikkelingen zodat je makkelijker in slaap valt.

Fabian ‘R-CANE’ Schlosser, de oprichter van 432ZEN, en creatieve duizendpoot op het gebied van muziek, film en kunst, vertelt over zijn achtergrond en hoe hij na een dramatische gebeurtenis in zijn leven, door zelfgemaakte ontspanningsmuziek uit een diep dal wist te klimmen.

Dagdromer

Het was 1984, ik was 12 jaar en wist al heel zeker dat ik mijn leven wilde wijden aan het maken van muziek. Zonder in genres te denken ervaarde ik het luisteren naar muziek voornamelijk als iets wat gevoelens en emoties bij mij losmaakte. Tijdens het tekenen, mijn andere passie, had ik een radio/cassetterecorder op mijn bureau staan waarmee ik muziek opnam en zo mijn eigen playlists samenstelde. Het leek of tijd niet bestond terwijl ik voor me uitkeek en geheel in mijn eigen wereld opging door de muziek. Vooral synthesizermuziek en rap spraken mij het meest aan en ik besloot zelf te gaan rappen. Een bandrecorder waarmee ik letterlijk een ‘loop’ maakte van een instrumentaal gedeelte van een plaat gebruikte ik om overheen te rappen. Een aantal jaren later vond ik muzikanten met synthesizers die me hielpen muziek te maken.

Dromen najagen

Ik sloeg een nieuwe richting in als 19-jarige rapper in een band. Hierdoor kreeg ik meer ervaring met het hele proces van muziek componeren, opnemen en mixen. Later ben ik mij ook meer gaan toeleggen op het produceren. Hoewel het podiumbeest in mij af en toe wel naar buiten kwam was er voor mij niets mooiers dan thuis in mijn eigen ruimte muziek maken en een bepaalde sound creëren die mij als producer kenmerkt.

Het was 1998, ik werkte inmiddels in een cd-winkel, iets wat ik als kind als mijn droombaan zag. Ik bracht een aantal singles uit waaronder een coverversie met een R&B/hiphop duo waarvan er een music video werd gemaakt. In Amerika werd er via agents zelfs interesse gewekt bij een major platenlabel die de single op een soundtrack wilde hebben. Een contract voor vijf albums lag klaar om getekend te worden. Er werd mij verteld dat ik ook met andere artiesten van het label kon gaan werken. Ik was mijn dromen aan het najagen!

Droom in duigen

Ik kreeg een verontrustend telefoontje van mijn manager: “De deal gaat niet door, ondanks dat we de juiste toestemming hebben gekregen van de uitgeverij gaat het management van de artiest niet akkoord met de uitvoering van de bewerking van het origineel. Het label wil het niet riskeren om de soundtrack uit de handel te moeten halen en zag dit als de springplank voor de carrière, zonder deze song dus geen deal!”
Mijn manager stond erop dat we het er niet bij moesten laten zitten en vond een top entertainmentadvocaat in Los Angeles. De onderzoekskosten waar ik geld voor moest lenen, om een eventuele zaak aan te spannen brachten mij in de schulden en ik was genoodzaakt de stekker eruit te trekken.

Ondanks de teleurstelling bleef ik bezig met het produceren van muziek, nu onder de naam R-CANE en ging zelfs meer experimenteel te werk door verschillende geluiden uit alledaagse voorwerpen te halen en die in de muziek te verwerken

Een aantal jaren later was ik uit de schulden en had ik naast mijn passie voor muziek ook de passie voor het maken van promotionele films ontdekt. Ik boekte succes door mijn eigen rapmuziek in de Hollywood film ‘The Tournament’ te krijgen.
Ik was gelukkig met mijn droomvrouw, waarmee ik trouwplannen maakte. Niets leek een mooie toekomst nog in de weg te staan.

Totdat het noodlot toesloeg: de vrouw met wie ik de rest van mijn leven samen wilde zijn kwam om het leven en ik zag mijn hemelse droom in een helse nachtmerrie veranderen.
De pijn en verdriet namen de overhand en ik kreeg van de huisarts medicijnen om het scherpe randje er af te halen, onder de voorwaarde dat ik het na drie weken zonder zou doen. In slaap komen was vrijwel onmogelijk en als ik eenmaal sliep, droomde ik van haar om vervolgens in de realiteit van een nachtmerrie wakker te worden. Ik moest iets anders zoeken binnen de drie weken die ik had om tot rust te kunnen komen en besloot het met rustgevende muziek te proberen.

Droommuziek

De muziek die ik vond, hielp mij niet echt: er zaten elementen in waar ik mij aan stoorde en die brachten mij uit het rustmoment en terug in het gevoel van stress. Dit was het moment waarop ik de beslissing nam om zelf ontspannende muziek te gaan maken. Ik begon met het uitzoeken van geluiden die mij een goed gevoel gaven. Het hele proces om met deze muziek bezig te zijn was op zich al een rustgevende ervaring. Ik had al snel een kwartier aan muziek, waar ik met koptelefoon naar luisterde, terwijl ik op bed lag, ‘s morgens net nadat ik wakker werd. Zo hoefde ik niet gelijk aan pijn, verdriet en stress te denken.

’s Avonds lag ik in bed met dezelfde muziek, maar mijn hoofd was zo onrustig dat ik daar gewoon dwars doorheen piekerde. Ik moest terug naar de tekentafel en iets bedenken om mijn hoofd rustig te krijgen. Door eindeloos te experimenteren met muziek in combinatie met de opgedane kennis van de interactie tussen brein en spierspanning, ben ik erin geslaagd! Ons brein blijkt afgeleid te kunnen worden door bepaalde elementen in te bouwen die het piekeren vrijwel onmogelijk maken. Zie het als een kat die achter het licht van een zaklamp aanrent, wanneer je ermee op de grond schijnt.

Terwijl ik me liet meevoeren door de muziek tijdens mijn sessies, gebruikte ik mijn inbeeldingsvermogen om op ontdekkingsreis te gaan in mijn innerlijke werelden.
Het visualiseren hielp mij daarbij ook extra om mijn aandacht van het piekeren weg te houden.

Tijdens mijn zoektocht naar de ultieme ontspanningsmuziek, stuitte ik op het fenomeen 432Hz stemming. Dit was 8Hz lager dan wat ik gewend was, maar het verschil was qua gevoel wel waarneembaar. Het voelde vriendelijker, zachter, natuurlijker en rustgevender aan. Dit was het missende stukje in de puzzel wat alles compleet maakte. De 432Hz stemming is vanaf dat moment de basis geworden.

Dromen komen uit

Nu ik de effectiviteit van de combinatie ochtend- en avondsessie aan den lijve had ondervonden, en daarmee mijn chronische stress omlaag kon brengen, wilde ik weten of dit ook voor anderen zo werkte. Hiervoor heb ik mensen binnen mijn vriendenkring en sociale netwerk gevraagd om het eens een aantal dagen te proberen.

De reacties die ik van ze kreeg waren zeer positief! Minder stress binnen een week door dagelijks ontspannen met mijn muziek. Zelfs mensen met slaapstoornissen, die van alles geprobeerd hadden, behaalde positieve resultaten. Dit spoorde mij aan therapeuten te benaderen en mijn methode voor te leggen. Na een week kreeg ik een positief antwoord, dat het wel degelijk effect had en het verzoek of ze de muziek in hun praktijkruimte mochten gebruiken!

Droomproject

Al het experimenteren had zijn vruchten afgeworpen. Door de feedback die ik kreeg besefte ik dat ik dit niet langer voor mezelf moest houden en ik hiermee een bijdrage kon leveren aan de mentale gezondheid van vele mensen.

432ZEN werd een feit en ik wist ook dat ik de muziek niet alleen wilde blijven maken.
Al gauw kwam ik in contact met Aura Rascón die met haar bansuri (fluit gemaakt van bamboe) echt je hart weet te raken. Kort daarna maakte ik kennis met Dymphi Peeters, die naast dat ze heel mooi ngoni en kora (West-Afrikaanse snaarinstrumenten vergelijkbaar met een harp) speelt een geweldige stem heeft waarmee ze intuïtief zingt en voice healing sessies verzorgt. Er zijn al een paar magische songs ontstaan.

Toekomstdroom

Ik wil voor 432ZEN unieke samenwerkingen aangaan met muzikanten/producers wereldwijd met een duidelijk doel: de soundtrack voor jouw dagelijkse relaxbubbel maken!

Mijn droom en missie is om iedereen te laten ervaren dat je een aanzienlijk minder stressvol leven kunt leiden wanneer je dagelijks ontspant met de muziek van 432ZEN en dit in je routine inbouwt.

Om mensen hierbij te helpen heb ik een doorlopende Relax Challenge van één week ontwikkeld waarmee je gelijk kunt beginnen. Je krijgt twee sessies gratis en een week lang dagelijks tips en inspiratie met een schema waarop je alles kunt bijhouden.

Naast de ochtend- en avondsessies voor de Inner Worlds reeks, waarbij mijn 3D-kunst onder de naam Fabian9 op de cover te zien is, komen er nog meer variaties zoals kortere sessies die je elk moment van de dag kunt gebruiken, binaural beats waarvan experts zeggen dat ze heel krachtig zijn. Er komen geleide meditaties voor mensen die daar veel waarde aan hechten, kortom: het creëren van je persoonlijke relaxbubbel en een gezonder leven, ligt hiermee nu binnen handbereik!

 

Share
Over 432ZEN | 432ZEN